outdooring.cz / Outdoor články / Bukvicové placky

Doporučujeme:

Bukvicové placky

Zkusili jsme připravit placky z bukvic. Fakticky. A jejich chuť mě tak příjemně překvapila, že lituju, že jsem si bukvic nenasbíral na zimu větší množství.

bukvicove-placky1

Zralé bukvice vypadnou samy z oplodí.

Pro naše předky nebylo pojídání bukvic ničím zvláštním. Jelikož bukvice obsahují kolem 45% oleje, používaly se v minulosti zejména na lisování oleje, který se prý chutí vyrovnal oleji z lískových oříšků.

Jak uvádí v 60 let staré knize "Česká strava lidová" M. Úlehlová - Tilschová: "Oříšky" bukvic, které obsahují cukr a jsou sladké jako mandle, jsou hledanou pochoutkou pro děti u nás i v Haliči, kde se podle Maurizia prodávaly ještě v tomto století (20.stol.) na trzích. Také prý v Praze ještě asi v r. 1903 prodávaly se na Tyláku a děti si je kupovaly, kornoutek za krejcar!

Bukvice se dobře usušily a do sucha uložily. Za dlouhých večerů, za vrčení kolovratů donesli odněkud z komory nebo z půdy nůšku bukvic a nastalo louskání. Bylo zdlouhavé i pracné stejně jako sbírání, ale odměnilo sladkými jádry. Děti chodské i do školy si jich kapsy nosívaly a chasa je i v přástkách louskávala. Aby se snáze louskaly, házeli je před požíváním do horké trouby. Tím i chuti lepší se jim dodávalo, asi jako pečeným kaštanům. Někteří staří pamětníci tvrdí, že bukvice jsou léčivé, jiní, že po nich bolívá hlava.

Pravdou je, že obsahují asi 0,6% kyseliny šťavelové. Ta se dá v jídle neutralizovat mlékem, ale pokud je jí jenom trochu, neuškodí ani bez mléka. Vedle bílkovin, tuků a škrobu ale bukvice obsahují i malé množství jedovatého faginu. Doporučuji proto nesníst jich pytel a dětem je raději nedávat, a nebo jen pár bukvic na ochutnání.

bukvicove-placky2

Vyloupané bukvice a jejich "skořápky".

Najít pěkné bukvice nemusí být tak snadné, jak se zdá. Nejlepší jsou na velkých staletých bucích a ne každý rok se urodí, protože bukové květy jsou náchylné k jarnímu namrznutí. Když budete bukvice na přelomu září a října sbírat, hledejte jen ty suché a světle hnědé. Pokud budou ztmavlé, pravděpodobně už vevnitř i plesnivějí. Když v nich uvidíte malou dírku, pak jsou zase napadené červem. Nejlépe je už při sběru vyzkoušet rozloupnutím nebo stisknutím. Často jsou prázdné, vyschlé nebo zpráchnivělé.

Chuť neupravených bukvic se dá velmi dobře přirovnat k lískovým oříškům, ale nejsou tak sladké a obsahují více hrubších částic, takže trošku škrábou v krku.

My jsme si z nich udělali placky. Vyloupané bukvice jsme pomleli v mlýnku na mák, smíchali s jedním vajíčkem, ale jen do konzistence o málo hustší než těsto na palačinky. Přidali jsme do těsta asi jednu lžíci cukru, nejlépe se k tomu chuťově hodí hnědý třinový. Kvůli kyselině šťavelové můžete přidat i trochu mléka. Výslednou směs jsme smažili na troše oleje z každé strany jako palačinky.

Placky chutnaly výborně. Byly nadýchané více než lívance a nejvíc mně chutí připoměly oříškový dort.

bukvicove-placky3

Meleme, meleme.

bukvicove-placky4

A placka je hotová.

Doporučujeme:

Z našeho eshopu:

 

Další články:

Rozhovor s Miloslavem Nevrlým

Miloslav Nevrlý je známý mezi turisty, skauty a milovníky přírody jako autor okouzlujících knih o přírodě. Po nedávném novém vydání oblíbené knihy Karpatské hry jsme se odhodlali oslovit pana Nevrlého k rozhovoru, který jistě potěší jeho současné i budoucí čtenáře.

Jak rychle rostou houby

Každého houbaře už to určitě napadlo - jak rychle rostou houby? Mám raději utrhnout hned ty malé sotva vyklubané hříbky nebo se mám zítra vrátit pro větší, které už budou stát za to? A neutrhne mně je někdo mezitím?

Hlasy ptáků - 9CD Hlas pro tento den

188 druhů ptáků na 9 CD vychází pohromadě jako souhrn oblíbeného rozhlasového pořadu Hlas pro tento den, ve kterém hlasy ptáků komentují ornitologové.